Wiedzą, kiedy pierwszy raz się całowaliśmy i jak często korzystamy ze zmywarki. Biliony bakterii, grzybów i wirusów - 2kg mieszkańców, których każdy z nas wszędzie ze sobą nosi. Są na każdym kawałku naszego ciała, a największą metropolię zbudowały sobie w naszych jelitach. Uczeni uważają, że to najbogatszy ekosystem na Ziemi! Tak - jest w nas, a nie w Puszczy Amazońskiej. Lista zadań, które naukowcy przypisują żyjącym w nas mikroorganizmom, nieustannie się wydłuża. Niektórzy twierdzą nawet, że człowiek nie do końca decyduje o tym, kim jest i co robi. Armia mikroorganizmów też ma swoje zdanie i potrafi na nas wpływać. To mogą być przesadzone oceny, ale prawdą jest, że bez tych niewidocznych gołym okiem przyjaciół byśmy zginęli. Jeśli nasze bakterie "chorują", choruje też nasze ciało. Bez drobnych mikrobów nie uda nam się uniknąć najczęstszych chorób, poradzić sobie ze skutkami stresu ani nawet schudnąć.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Dieta mądrych jelit : 150 przepisów na dania, dzięki którytm odmienisz swoje ciało, nabierzesz energii, odzyskasz zdrowie i dobre samopoczucie Tytuł oryginału: "Claver guts diet recipe book. 150 delicious recipes to mend your gut and boost your health and welbeing".
Wiesz już zapewne, że klucz do twojego zdrowia i dobrego samopoczucia kryje się w jelitach. Są one domem bakterii, które mają wpływ na twoją wagę, nastrój i układ odpornościowy.Trzymasz w rękach uzupełnienie bestsellera Jelita wiedzą lepiej. Clare Bailey, lekarka, a prywatnie żona Michaela Mosleya, wraz z doświadczoną dietetyczką Joy Skipper zgromadziły w tej książce aż 150 przepisów na zdrowe śniadania, zupy, dania główne, sałatki i kiszonki. Właśnie takie dania wybrałyby jelita, gdyby same mogły o tym decydować.Dowiesz się także:• jakie produkty powinna zawierać spiżarnia przyjazna jelitom,• jak wyrobić w sobie zdrowe nawyki żywieniowe i zaplanować posiłki zgodnie z dietą Michaela Mosleya,• jak wprowadzić w życie program naprawy jelit, by uzdrowić swoje ciało od wewnątrz.Niezależnie od tego, czy cierpisz na zespół jelita drażliwego lub nietolerancje pokarmowe czy po prostu chcesz zacząć lepiej traktować swoją mikroflorę jelitową, ta książka to doskonały przewodnik po zdrowym odżywianiu!
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Ta książka Cię zaskoczy! Jelita traktuje się często jak "czarną owcę" w naszej anatomii, uważając je za narząd nieciekawy (gdzież im do serca, nerek czy mózgu), a czasem wręcz wstydliwy (bo kończą się otworem zupełnie nieapetycznym). Ale ten błędny wizerunek kilkumetrowej rury, którą w sobie nosimy, zaraz się zmieni za sprawą mądrej i dowcipnej książki Giulii Enders.
Jeśli pragniemy dobrze się czuć we własnym ciele, żyć długo i szczęśliwie, mamy w tym dziele wspanialego sojusznika: swoje jelita! Ale pod warunkiem, że zechcemy o nie rozsądnie zadbać...
Termin SIBO dla większości brzmi tajemniczo. Nic w tym dziwnego ― SIBO, czyli zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego to problem medyczny zdefiniowany dość niedawno, wciąż zagadkowy dla wielu lekarzy, a także osób cierpiących na tę przypadłość. Nawet tych, które od lat zmagają się z jej niekomfortowymi, utrudniającymi życie objawami. Wzdęcia, bóle brzucha, uczucie pełności, biegunka, czasem również utrata wagi ― oto codzienność chorego na SIBO. Objawy te są często mylnie przypisywane innym schorzeniom, pacjenci bywają więc niewłaściwie diagnozowani, a co za tym idzie ― nieodpowiednio leczeni. Jak zdiagnozować SIBO i odróżnić to schorzenie od innych chorób układu pokarmowego? Skąd się bierze przerost flory bakteryjnej w jelicie cienkim i czy można temu zapobiec lub skutecznie ten proces regulować? Jaką dietę stosować i co jeszcze sprzyja poprawie stanu zdrowia? Jakie rodzaje leczenia warto rozważyć i do lekarza której specjalności najpierw się zwrócić? Na te i wiele innych pytań odpowiada książka Justyny Jessy i Agnieszki Wilczewskiej ― pierwsza pomoc dla każdego, kogo dotyczy lub może dotyczyć zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego.